Hipospadias

Hipospadias, erkeklerde idrar deliğinin normalde olması gereken yerin altında olmasıdır. Bu vakalarda penisin ön tarafında sünnet derisi gelişimi de olmaz. Bu sebeptendir ki halk arasında peygamber sünnetli, doğuştan sünnetli, yarım sünnetli şeklinde de adlandırılır. 250 doğumda bir izlenir. Nedeni tam olarak bilinmese de, anne karnındaki dönemde cenin penisinin gelişimi gerekli olan bazı hormonların (veya etkilerinin) az olması nedeni ile geliştiği bilinmektedir. Tüp bebek tedavileri sonrasında olan doğumlarda sıklığı artar. Kardeşte veya babada hypospadias alması da (genetik yatkınlık) riski  görece arttırır.

Olguların çoğunda bu anormal yerleşimli delik penisin ucuna yakındır. Daha az sayıdaki ağır formlarda ise idrar deliği penisin orta ve alt seviyelerinde yerleşmiş olabilir. Bu çocuklarda bir bulgu da penisin ön tarafında sünnet derisinin eksik olmasıdır. Vakalar ağırlaştıkça peniste eğrilik, inmemiş testis ve hatta bazı cinsel gelişim bozukluklarının eşlik etme olasılıkları da artar.

Tanısı fizik muayene ile konup gereken vakalarda eşlik eden bozuklukların araştırması yapılır. Idrar deliği penis ucuna çok yakın olan vakalarda kozmetik sorun ve hafif derecede işeme şekil bozukluğu izlenirken; idrar deliği penis ucundan uzaklaştıkca ayakta işeyememe başta olmak üzere işeme bozukluları, penis anormallikleri, cinsel ilişkide zorluklar ve normal yollarla baba olamama potansiyelinin arttığı bir sağlık sorunu halini almaya başlar.

Tedavisi cerrahidir. Bazı nadir vaklarda ameliyat öncesinde hormon tedavisi uygulanabilir. Temel prensip bir sonda üzerinden idrar yolunun tüp haline getirilerek idrar deliğini penis ucuna taşımaktır. Bu amaca hizmet eden birçok teknik tanımlansa da uygulanacak teknik deneyimli uzmanın hasta nezninde uygun gördüğü teknik olacaktır. İdrar deliğinin yeri ve penisteki eğrilik derecesine bağlı olarak cerrahi tek yada iki seanslı olrak planlanabilir. Çoğu cerrahi teknikte penis arka kısmında yarım haldeki sünnet derisi dikiş hatlarının kuvvetlendirilmesi için kullanılmaktadır. Bu sebeptendir ki hipospadiası olan çocukların sünnet edilmemesi son derece önemlidir. Sünnet edilmiş olgularda hipospadias cerrahisi daha zor olmakta ve ameliyat sonrası komplikasyon oranları artmaktadır. Her yaşta cerrahi yapılabilse de en uygun yaş çocuğun psikolojik olarak en az etkileneceği dönem (6 ay-1.5 yaş) olmalıdır.

Cerrahi sonrasında toplam %10-15 oranında çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. yeni oluşturulan idrar deliğinde veya oluşturulan yeni kanalda darlık gelişmesi, yara hattından idrar kaçaği (fistül), yara açilması, yara enfeksiyonu, sertleşme sırasındaki eğriliğin sürüyor olması sayılabilir.bu sorunların düzeltilmesine yönelik yeni ameliyat(lar)ın planlanması gerekebilir. Daha önceden penis ameliyatı yapılması, sünnetli hasta, ergenlik ve sonrası hypospadias onarımları ve ağır hypospadias vakalarında ameliyat başarısızlığı riski artar.